Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

  • Türkiye’nin ilk ve tek tekstil sanayi müzesi olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi 14 Ekim 2011 tarihinde açılmıştır. Müze sanayi mirasının korunması bağlamında yeni kuşaklara Cumhuriyet dönemi sanayi hamlesi ve Bursa tekstilinin doğuşu ve gelişimini anlatmaktır.

    Bursa; coğrafi koşulları, iklim şartları, Osmanlı’dan beri süregelen dokumacılık geleneği ve nitelikli insan potansiyeli ile her yönden tekstil fabrikası kurulumuna uygun bir şehirdir. Devlet eliyle sanayileşmenin ilk örneklerinden olan Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 15 yıl sonra, 262.000 m2 arazi üzerinde 2 Şubat 1938 tarihinde açıldı.  Bu fabrika döneminde, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en gelişmiş sistemine sahip tekstil işletmesi olup kurulduğu tarihten kapanışına kadar 17.500 kişiye istihdam sağlamıştı. İki dünya savaşı arasında, Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış Türkiye’deki ekonomik ve sosyal koşullar düşünüldüğünde, kadınların da en çok istihdam edildiği Merinos Yünlü Fabrikası ülkeye sosyal ve kültürel anlamda çağdaş bir çalışma anlayışı getiriyordu. Fabrika; tenis kortu, futbol sahası, yüzme havuzu, sinema salonu ve çalışanların çocukları için kreş gibi o dönemin Türkiye’sinde hiçbir fabrikada bulunmayan imkânlara sahipti. Özellikle 1960’lı yıllarda Türkiye ekonomisine kendi sektöründe en önemli katkıyı sağlayan Merinos Yünlü Fabrikası, 21. Yüzyıla gelindiğinde hızla gelişen teknolojiye ayak uyduramamış ve faaliyetine 2004 yılında son verilerek Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Fabrikanın binası ve arazisi bu tarihten itibaren de sanayi mirasının korunması maksadıyla müze odaklı olarak yürütülen kapsamlı bir restorasyon ve yeniden yapılandırma çalışması ile Türkiye’nin sayılı kültür komplekslerinden biri haline getirilmiştir.

    Fabrikanın müze kimliğine bürünmesi için depo ve fabrika binaları içindeki koleksiyon yürütülen titiz çalışma ile elden geçirilmiş, işletme olarak hizmet verdiği süre boyunca yüz binlerce metre kumaş ve iplik üreten makine ve ekipmanlar yeniden can bulmuştur. Müzede eski Bursa Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması hedeflenmiştir. Bu amaçla ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumu, iplikten dokumanın elde edilmesi, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesine kadar olan üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri dört ayrı salonda sergilenecek biçimde bir düzenleme yapılmıştır. Ayrıca elyaf, iplik ve kumaşların fiziksel ve kimyasal testlerinde kullanılan cihazlara yönelik bir laboratuvar bölümü oluşturulmuştur. Oluşturulan tasarımda tekstil makinalarının daha rahat algılanabilmesi için bir dolaşım aksı detaylandırılmıştır. Dolaşım aksının ziyaretçiler tarafından mümkün olduğunca net bir şekilde algılanması ve böylelikle ilginin makinalar üzerinde yoğunlaşması hedeflenmiştir. Aynı zamanda müze ziyaretçilerinin tekstil makinaları ve yapılan üretim safhaları hakkında bilgi alabilmeleri için çeşitli bilgilendirme panoları da arka taraftaki duvarlarda ve ziyaretçi yolunun yanlarında konumlandırılmıştır. Fabrikanın ve üretimin teknik özelliklerinin anlatımının yanı sıra Merinos sosyal yönüyle de ele alınmıştır. Yıllarca işletmede görev yapan personel de ellerindeki fabrikada üretilmiş konfeksiyon ürünleri, fotoğraf arşivi, yaka kartları, işçi kıyafetleri gibi sandıklarında yıllarca anılarıyla birlikte sakladıkları en değerli hazinelerini müze ile paylaşmış, kuruluşunun tüm aşamalarında gönülden destek olmuşlardır.

    2013 yılından itibaren de Müzede, Bursa’nın Osmanlı’dan itibaren yakın tarihe kadar en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Bursa’yla özdeşleştirilen ipekböcekçiliğini tekrar gündeme getirmek amacıyla, ipekçilik ile ilgili geniş kapsamlı bir sergi alanı oluşturulmuştur. Bu bölümde ipeğin dünyadaki ve Bursa’daki tarihi, kozadan ipliğe, iplikten kumaş dokumaya kadar ipekböcekçiliğinin ve ipeğin öyküsü anlatılmaktadır. İşleyiş, mancınık makinası ve ipek dokuma tezgâhları ile uygulamalı olarak gösterilmektedir. Ayrıca konuyla ilgili güçlü koleksiyonların da izlenime sunulduğu bölümde ipek kumaştan üretilmiş pek çok eşya sergilenmektedir.

    Arkeolojik ve etnografik tekstiller açısından son derece zengin birikimi olan ülkemizin tekstil kültüründe, Bursa’nın geleneksel tekstil el sanatlarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Tarihi bir tekstil kenti ve merkezi olan Bursa’da kurulan bu Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, geleneksel tekstil etkinliklerinin ve üretiminin yanı sıra çağdaş tekstil ve lif sanatı ile sanatçılarını da destekleyen projelere, tekstil kültürümüzün yaşatılması ve aktarılması ile ilgili birçok festivale, etkinliğe, sergiye ve akademik çalışmalara da ev sahipliği yapmaktadır.

    EĞİTİM ÇALIŞMALARI

    Müze’de özellikle çocuk ve gençlerin tekstil üretiminin yakından tanımalarına yardımcı olması amacıyla eğitim ve drama çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca geçici sergilere yönelik atölye çalışmaları da uygulanmaktadır.

    ZİYARETİNİZİ PLANLAYIN

    Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'ne kendiniz ve okul, dernek, stk ve diğer kurum ve kuruluşlar için ziyaret planı oluşturabilirsiniz. Grup rezevasyonları ziyaret planı oluşturmadan ve rezervasyon yapmadan önce eğitim programlarını veya ders programlarını incelemenizi önemle tavsiye ederiz.

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Erişilebilirlik

    Engelli bireylerin ziyaretlerine uygun tasarlanan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları, asansör ve rampalarla müzenin tüm katlarına ve sergi salonlarına ulaşabilmektedir. Bununla birlikte müzede engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun tuvalet ve dileyen misafirlerin kullanabilmesi için tekerlekli sandalyeler de bulunmaktadır.  

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Merinos Tekstil Sanayi Müzesi
    Adres : Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-3718
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Merinos Tekstil Sanayi Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30

    • Müzemiz ziyaretleri ücretsizdir.
    • Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde gruplara rehberlik hizmeti verilmekte olup bireysel ziyaretlerde rehberlik hizmeti verilmemektedir
    • Bireysel ziyaretlerde danışmadan yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı anlatımlı sesli rehberi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için www.bursamuze.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    ENGELLİ ZİYARETÇİLER

    Merinos Tekstil Sanayi Müzesi girişi ve müze bölümleri tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygundur. Tüm katlara asansörle ulaşılabilinmektedir.  Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmışdır.


     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma

    OTOBÜS: 1/H, 101, 102, 14/F, 14/L, 14/N, 15, 31/A, 35/H, 38/B, 43/D, 8/L, 9/D, 96, 97/G, 15/D, 15/H, 18/A, 19/C, 19/D, 25, 99

    METRO: 1 ve 2 nolu hatlar “MERİNOS” istasyonu

    DOLMUŞ: Atatürk Caddesi Ulu Camii önündeki dolmuş durağından kalkan Etibank-Soğanlı dolmuşları ile Merinos Park’ta indiğinizde müzemize ulaşabilirsiniz.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Müzelere aracınızla gelmeniz durumunda Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi otoparkını (AKKM Otoparkı) kullanabilirsiniz. Açık ve kapalı şekilde iki tür otoparkın yanı sıra VIP girişler için özel otopark alanıda mevcuttur.


Bunu Paylaş:
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ