Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için geçici süre ile kapalıyız.
Bursa’da da enerji konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen, “Enerji Tarihi” ana temalı bir müze kurulmasına karar verilmiş ve Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’nın kuruluşundan kapanışına kadar fabrikanın elektrik ihtiyacını sağlayan Merinos Elektrik Santrali, 21. yüzyılın çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak kurgulanarak, Merinos Enerji Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.
Müze’nin kurgulandığı santralin de içinde bulunduğu Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası, 2 Şubat 1938 tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılmıştır.
Fabrika; Türkiye’de sanayi devriminin simgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönem kalkınma çabalarının mirasıdır. Kamu eliyle sanayileşmenin de önemli örnekleri arasında sayılmaktadır.
Kurulduğu tarihten itibaren toplam 17.500 kişinin istihdam edildiği Fabrika, 1960’lı yıllarda Bursa şehrinin ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan bu kurum, hızla gelişen teknolojiye ayak uyduramamış ve zamanla verimi düşen fabrikanın faaliyetine 2004 yılında son verilmiştir.
Fabrika binası ve 262.000 m2’lik geniş arazisi bu tarihten itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kapsamlı bir restorasyon ve yeniden yapılandırma çalışması ile Türkiye’nin sayılı kongre ve kültür komplekslerinden biri haline getirilmiştir.
Kompleksin içinde bulunan kültürel merkezlerden biri de Merinos Enerji Müzesidir. Müze, Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimini sağlayan 3.200 m2 alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012 tarihinde açılmıştır.
Şehre verilen elektriğin ve fabrikanın öyküsü, müze ana girişinden itibaren çeşitli görsellerle desteklenip, kronolojik sırayla anlatılmış, elektriğin medeniyetin gelişimi ve değişimi üzerindeki etkisinin yansıtılmıştır. Gündelik hayatta kullandığımız elektrikli aletler ve sanayi üretim gereçleriyle elektrik enerjisi olgusunun önemini vurgulamak, müzenin bir başka amacı olmuş sergilenen objeler bu doğrultuda seçilmiştir.
Müzede elektrik santralinin gerçek işlerliğinin yanı sıra Bursa’da elektrik tarihi, elektrik öncesinde kullanılan aydınlanma araçları ve oldukça teknik bir konu olan elektrik enerjisinin üretim safhaları fotoğraf, animasyon ve canlandırmalar ile aktarılmaya çalışılmıştır.
Buhar kazanları, kömür kazanları, türbinler, jeneratörler ve su pompaları gibi kütlesel ve grift bir yapıya sahip santral makinelerinin ziyaretçiler tarafından bütünsel olarak kolay algılanabilmesi için ise yürüyüş yolları tasarımlarla detaylandırılarak oluşturulmuştur.
Eskinin yanında son teknolojiyi kullanarak güçlü bir kontrast oluşturmak amacı ile müzik, lazer, sis, ışık ve renklerin birlikteliğinin gücünden yararlanılmıştır.
Elektrik enerjisinin üretildiği santral yapısının temel araçları olan teknik elemanların çoğu dönemin Avrupa sanayi mirasını yansıtmaktadır. Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin teknik imkânları doğrultusunda bu makinalar Almanya’dan getirtilerek 1938 yılında kurulan santralin temel taşlarını oluşturmuştur. AEG marka 4 adet su pompası, Borsig marka 2 adet buhar kazanı ve 1951 tarihli Steinmüller marka 2 adet buhar kazanı sanayi mirası olarak müzede sergilenmektedir.
Müze binası zamanında yalnızca elektrik enerjisi üretmiş olsa da müzenin günümüzdeki eğitimlerinde her türlü enerji kaynağı konu edilmiş ve bunların verimli kullanımına yönelik maketli anlatım ve video gösterimleri ziyaretçilerin izlenimine sunulmuştur. Müzeye ziyareti esnasında termik santral,barajlar, güneş ve rüzgâr enerjisi hakkında bilgi sahibi de olunabilinmektedir.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Dünyada küresel ısınmaya ve iklim değişimine sebep olan enerji konusunda farkındalık yaratmayı görev bilen Enerji Müzesi’nin eğitim çalışmaları, çeşitli eğitim kurumlarının destekleri ile yürütülmektedir. Bu çalışmalar ile müze; yenilenemez enerji kaynaklarının zararları, yenilenebilir enerjinin verimli ve çevreye duyarlı şekilde üretilip tüketilmesi konusunda toplumun duyarlılığını artırmak gibi bir sosyal sorumluluk misyonu üstlenmiştir. Bu bağlamda drama eğitmenleri ile birlikte ziyaretçileri bilinçlendirici drama çalışmaları yürütülmektedir. Müzenin küçük ziyaretçilerine de enerjinin yokluğu, varlığı, gerekliliği, üretim çeşitleri ve depolanması gibi konularda oyunlu eğitim programları ve atölye çalışmaları düzenlenmektedir.
Müzemiz restorasyonda olduğundan ziyarete kapalıdır.
Müze Adı | : | Merinos Enerji Müzesi |
Adres | : | Atatürk Kongre Kültür Merkezi Merinos Parkı Kuzey Kapısı Osmangazi / BURSA |
Telefon | : | (0224) 716-3723 |
Whatapp | : | |
E-Posta | : | bursamuze@bursa.bel.tr |
Sorumlu Kişi | : | Merinos Enerji Müzesi Sorumlusu |
Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.
Salı - Pazar
Merinos Enerji Müzesi girişi ve müze bölümleri tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygundur. Tüm katlara asansörle ulaşılabilinmektedir. Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmışdır.
Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
OTOBÜS: 1/H, 101, 102, 14/F, 14/L, 14/N, 15, 31/A, 35/H, 38/B, 43/D, 8/L, 9/D, 96, 97/G, 15/D, 15/H, 18/A, 19/C, 19/D, 25, 99
METRO: 1 ve 2 nolu hatlar “MERİNOS” istasyonu
DOLMUŞ: Atatürk Caddesi Ulu Camii önündeki dolmuş durağından kalkan Etibank-Soğanlı dolmuşları ile Merinos Park’ta indiğinizde müzemize ulaşabilirsiniz.
Müzelere aracınızla gelmeniz durumunda Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi otoparkını (AKKM Otoparkı) kullanabilirsiniz. Açık ve kapalı şekilde iki tür otoparkın yanı sıra VIP girişler için özel otopark alanıda mevcuttur.