'' SINIRLAR ARASINDA KADIN OLMAK''

 Bursa Göç Tarihi Müzesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde düzenlenen “Sınırlar Arasında Kadın Olmak” temalı Göç ve Kadın Sempozyumu yoğun ilgi gördü.

Bursa - Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, Müzeler Şube Müdürlüğü Bursa Göç Tarihi Müzesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde düzenlenen “Sınırlar Arasında Kadın Olmak” temalı Göç ve Kadın Sempozyumu, Göç Tarihi Müzesi Galeri alanında düzenlenen açılış töreni ile başladı. Göçün kadınlar üzerindeki etkilerinin anlatıldığı ve ulusal ve uluslararası düzeyde 24 bildirinin sunulduğu sempozyumun açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir, Filistin Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Khatib, Göç İdaresi Bursa İl Müdürü İsmail Fatih Tüzen, KADEM Bursa Temsilci Yardımcısı Mürüvvet Yaman, KADEM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Zehra Can Kaya ile Türk ve yabancı akademisyenler katıldı.

 Göçlerle şekillenen şehir

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, sempozyum açılışında yaptığı konuşmada, Bursa’nın göçlerle şekillenen bir şehir olduğunu hatırlattı. Bursa’ya 1880’li yıllarda toplu göçlerin başladığını ve bu dönemdeki göçlerle Bursa genelinde 62 yeni köy, 18 mahalle kurulduğunu ifade eden Karabıyık, “Mübadele yıllarında Ermeniler ve Rumların yerine gelen Yunanistan göçmenleri için hürriyet ve adalet mahalleleri kurulur. 70’li yıllarda Anadolu’nun doğu ve güneydoğusu ve Karadeniz’den gelir insanımız. Kısaca Bursa herkese kucak açmıştır tarihi boyunca. Evet göç yaşayan canlı bir organizma. Devletlerin oluşumunda, kültür ve medeniyet kavramlarının içini doldurmada belki de en aktif rol üstlenen olaydır göç” dedi.

 68,5 milyon kişiye zorunlu göç

Son dönemde Suriye’de yaşanan iç savaş neticesinde yerlerinden edilen yaklaşık 3,5 milyon kişinin mülteci olarak Türkiye’de konumlandırıldığını dile getiren Karabıyık, “Dünya genelinde; Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre 2017 yılı sonu itibariyle dünyada, 68,5 milyon insan zorla yerinden edilmiş. 25,4 milyon mülteci, 40 milyon kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişi, 3,1 milyon sığınmacı bulunuyor. Bu insanların içerisinde şüphesiz kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve hastalar önemli bir sayı teşkil ediyor. Yerlerinden edilen bu insanlara şüphesiz uluslararası sivil toplum kuruluşları yardımcı olmakta ancak en başta da Türkiye bu konu ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmektedir. Göçmen ve mültecilerin büyük çoğunluğunu oluşturan kadınların; gerek göç yolları üzerinde, gerek göç ettikleri bölgelerde çekmiş oldukları sıkıntıları, yaşadıkları problemleri anlatmak, özünde ise bu problemlere çözüm yolları aramak amacıyla bu sempozyumu hazırladık” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından davetliler DiasporaTürk sosyal medya platformu olarak Yazar Gökhan Duman’ın katkılarıyla, hazırlanan ve işçi göçünü konu alan “Anadolu’dan Avrupa’ya: Bir Göç Hikâyesi Fotoğraf Sergisini” gezdi.

Bunu Paylaş: